Tarcica sucha jesionowa i dębowa
- Home
- Tarcica
TARCICA KRAJOWA ŚWIEŻA LUB SUCHA:
1. Dębowa – najbardziej klasyczny gatunek drewna europejskiego. Zawsze modne o szerokim zastosowaniu.
2. Jesionowa – jasne, twarde i wyraziste drewno. Stosowane w meblarstwie oraz w stolarce budowlanej.
3. Bukowa – najtańsza z twardych gatunków drewna. Obszerne zastosowanie w całej produkcji stolarskiej.
4. Modrzewiowa – gatunek iglasty, kolor zbliżony do czerwieni, odporny na działanie warunków atmosferycznych, idealnie nadaje się do użytku zewnętrznego.
5. Sosnowa – jest najczęściej wykorzystywanym drewnem iglastym. Tania i łatwa w obróbce.
Tarcica, którą posiadamy w naszej ofercie, sucha, w większości nieobrzynana, przygotowana do obróbki stolarskiej.
Tarcica przecierana jest głównie na trakach taśmowych lub pionowych przez doświadczonych operatorów, następnie jest suszona w komorach sterowanych komputerowo do wilgotności 8‑10% (+1/-2%). Po wysuszeniu tarcica jest segregowana przez wykwalifikowanych pracowników – klasyfikowana jako klasy: I, II lub III, zgodnie z obowiązującymi Polskimi Normami i Europejskimi dotyczącymi tarcicy suchej i wyrobów drzewnych.
Tarcica